SMS-ul trimis de Ro-Alert bucureștenilor, azi la ora
SMS-ul trimis de Ro-Alert bucureștenilor, azi la ora
25.11.2020 | Sursă: cancan.ro
231102

Bucureștenii au primit, astăzi, la ora 10:02, un mesaj prin SMS de la serviciul Ro-Alert. Bineînțeles, mesajul i-a luat prin surprindere, iar mulți dintre ei s-au panicat.  Mesajul a debutat cu o avertizare care a creat, inițial, tensiune în rândurile celor care l-au primit pe telefonul mobil. ”Alertă de urgență”. Din fericire, totul a fost doar un test.

”Alertă de urgență. TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție – Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Tip – Alerte extreme”, a fost mesajul pe care l-au primit, cu doar câteva minute în urmă, bucureștenii.

Sistemul Ro-Alert

Guvernul României a adoptat – prin ordonanța de urgență nr.72/2017 – implementarea pe teritoriul României a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, cu scopul de a te informa rapid în cazul în care există situații majore de risc, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje, conform gov.ro:

– Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;

– Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;

– Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;

– Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.