Avertisment privind Ebola:“Suntem pe malul prăpastiei
Avertisment privind Ebola:“Suntem pe malul prăpastiei
04.12.2020 | Sursă: stirileprotv.ro
149700

Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo este pe cale de a scăpa de sub control, iar Organizația Mondială a Sănătăţii ar trebui să o declare o urgență internațională, a declarat un secretar de stat britanic.

Rory Stewart, secretarul britanic pe probleme de dezvoltare internațională, a făcut o deplasare în Republica Democrată Congo, unde o epidemia de Ebola, declanșată în urmă cu 11 luni, a făcut deja 2400 de victime, dintre care 1606 au decedat, potrivit OMS.

Potrivit The Guardian, milițiile locale atacă grupurile de angajați din sănătate care se ocupă de eradicarea virusului, iar liderii comunităților susțin că localnicii au resentimente față de prezentanții agențiilor Națiunilor Unite care încearcă să stopeze fenomenul.

“Suntem pe malul prăpastiei în această criză. Reușim să prevenim prăbușirea, însă este foarte periculos. Cel mai prost scenariu este să se depășească numărul celor care pot fi vaccinați. Din cauza problemelor legate de securitate, în zone în care boala părea eradicată, cum ar fi Beni, au apărut noi cazuri“, a declarat Rory Stewart.

Organizația Mondială a Sănătății a refuzat de trei ori până acum să declare epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo drept o urgență internațională, din motive tehnice.

“Îi încurajez, politicos, să declare această situație o urgență internațională din punct de vedere medical, și asta pentru că ar fi mai ușor să strângă fondurile necesare. Este în mod clar o urgență de sănătate publică. Când vorbesc cu cineva care a contractat boala, chiar și medicii și asistenții se dau un pas înapoi, pentru că și atunci când ai echipament de protecție poți să te îmbolnăvești, iar poveștile sunt sfâșietoare”, a mai declarat oficialul britanic.