Bors de peste ca la Murghiol
Bors de peste ca la Murghiol
04.12.2020 | Sursă: infoest.ro
77462

Cine nu a auzit de faimosul borș de pește gatit cu apa din Dunare, pregatit din cinci feluri de pește? Prezentam mai jos reteta traditionala al carei secret îl stiu cel mai bine gospodinele din Delta Dunarii:

Ingrediente:

mai multe sortimente de peste: un ciortan, stiuca, caras, lin, somn, crap (se pot folosi doar capetele si cozile sau bucati din corp). 4-5 cepe. 3-4 ardei grasi. 3-4 rosii. leustean. sare. ulei. otet. usturoi pentru prepararea mujdeiului

Mod de preparare:

Pestele se curata de solzi, de maîțe, i se scot urechile, se spala si se cresteaza marunt, marunt, asta în cazul în care se folosesc si corpurile. Se pune un cazan pe foc (de preferat ciorba de peste se face la ceaun afara), punem apa cât sa acopere peștele, ulei, apoi legumele taiate cubulete mai mari. Se pot pune si 1-2 cepe întregi. Când zarzavatul este aproape fiert se pune pestele apoi imediat 1-2 linguri de sare.

Cum începe sa fiarba primul clocot se pun 2-3 linguri de otet (zeama se va albi). Ciorba este gata si si peștele fiert atunci când aripioarele peștelui se desprind cu ușurinta. La final se adauga si leușteanul tocat marunt. Alaturat se face un mujdei-pasta din usturoi, sare, ulei si otet. Când mujdeiul este gata se pune peste el zeama din ciorba si se amesteca.

Mod de servire:

Pestele din ciorba se scoate pe un platou si se manânca cu mujdei, apoi se manânca zeama.

Sursa: foto si text revista Infozone nr. 21